Kuchenne Przygody

Zapiekana fasolka szparagowa

Zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekana fasolka szparagowa
  • Przygotowanie
    30 min
  • Gotowanie
    20 min
  • Porcje
    2
  • Rozmiar porcji
    duży talerz

Sezon na fasolkę szparagową trwa niemalże przez całe lato. Dlatego nie może jej zabraknąć w codziennym menu. Fasolkę szparagową możesz zajadać na wiele różnych sposobów. Idealnie smakuje w zupach, gotowana i podawana w bułce tartej, czy też zapiekana. Świetnie sprawdzi się w wielu daniach wegańskich i wegetariańskich, zastępując szparagi, które w sklepach pojawiają się zaledwie na chwilę. Do wyboru mamy odmian fasoli szparagowej żółtej oraz zielonej. Warto wybierać te o naturalny kształcie, natomiast płaskie i proste i płaskie strąki niekoniecznie będą smaczne, ponieważ najczęściej wyróżniają się dużą ilością włókien. Wszelkie strąki fasolki szparagowej, które mają przebarwienia wskazujące na gnicie lub pleśnie, powinny być odrzucone. Fasola szparagowa to nie tylko wyśmienity smak wyróżniający się delikatnością. To także niesamowite źródło witamin i minerałów. Zajadając fasolkę szparagową, zadbasz o dostarczenie swojemu ciału witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego strączki są bogate w żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz miedź. Dlatego zapiekana fasolka szparagowa będzie doskonała nie tylko ze względu na jej smak kojarzący się z beztroskimi wakacjami, ale również dla zdrowia.

Składniki

    Wskazówki

    Zapiekana fasolka szparagowa najlepiej oczywiście będzie smakować w sezonie, gdy będziesz mieć dostęp do świeżo zerwanych strąków. Jednak, gdy masz ochotę sobie przypomnieć wakacyjny klimat jesienną lub zimową porą, to doskonale sprawdzi się również fasolka mrożona lub w zalewie. Jeżeli masz możliwość, aby samodzielnie wekować fasolkę szparagową, to na pewno będzie ona o wiele smaczniejsza od gotowych produktów. Ponadto zapiekaną fasolkę szparagową możesz z powodzeniem przygotować w wersji wegetariańskiej, rezygnując całkowicie z boczku.

    Krok 1

    Jeżeli przygotowujemy danie ze świeżej fasolki szparagowej, to najpierw ją dokładnie umyj, odsącz na sitku, a następnie odkrój wszystkie końcówki. Fasolkę szparagową gotuj w lekko osolonej wodzie, aż do twardości al dente. Po ugotowaniu odlej fasolkę na sicie, aby dobrze się odsączyła.

    Krok 2

    Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodaj do niego pokrojonego pora w cienkie półkrążki. Czosnek i por przełóż z patelni na talerz. Na tym samym oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek. Smaż go przez kilka minut, aż całkowicie się zarumieni.

    Krok 3

    Do boczku dodaj ponownie pora z czosnkiem, a także przekrojoną na pół fasolkę szparagową. Całość mieszając, podsmaż przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj śmietanę, jednak uważając, aby się nie zwarzyła. Dlatego dobrze jest wcześniej odłożyć nieco śmietany do osobnego naczynia i ją zahartować dodając w małych ilościach gorący sos powstały ze smażenia warzyw.

    Krok 4

    Ostatecznie do fasolki szparagowej, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a także posiekany na drobno świeży koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Fasolkę szparagową z dodatkami zapiekaj przez ok. 30 minut w 200 stopniach Celsjusza. Jeżeli lubisz parmezan, możesz posypać nim porcję zapiekanej fasolki już po nałożeniu na talerz.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review